Een geschikte partner voor élke vakantie!
Denk aan uw reisvaccinaties

Denk aan uw reisvaccinaties!

De vakantie is geboekt en er worden plannen gemaakt voor een onvergetelijke paar dagen of weken. Denkt u ook aan uw reisvaccinaties? Reisziekten komen op veel verschillende bestemmingen voor, en niet alleen in de tropen: voor veel reisbestemmingen worden vaccinaties aangeraden en in sommige landen zijn deze zelfs verplicht. Zorg daarom dat u goed voorbereid op reis gaat.

 

Waarom vaccineren?

Het lichaam beschermt zich tegen een enorme hoeveelheid aan ziekteverwekkers gedurende een mensenleven. Wanneer een virus of bacterie het lichaam binnen dringt, maakt het afweersysteem antistoffen en geheugencellen aan. De antistoffen zorgen dat het lichaam het virus of bacterie aanvalt, en de geheugencellen zorgen dat bij een nieuwe infectie met hetzelfde virus of bacterie het immuunsysteem sneller geactiveerd wordt. 

 

Door middel van een vaccin bouwt het lichaam afweer op zonder eerst ziek te worden. Een vaccin bestaat vaak uit kleine verzwakte delen van virussen of bacteriën. Door de geheugencellen die je aanmaakt na het vaccin, kan het lichaam het virus of bacterie herkennen en maakt het sneller antistoffen aan. Hierdoor wordt u niet – of minder – ziek wanneer u besmet wordt met de ziekteverwekker.

 

Zijn vaccinaties schadelijk?

Een vaccin bevat sterk verzwakte of dode delen van ziekteverwekkers, waar je niet ziek van wordt. Bijwerkingen kunnen voorkomen, zoals koorts, spierpijn of pijn op de injectieplaats, maar zijn niet erg gebruikelijk. 

 

Moet ik gevaccineerd worden?

Of u een vaccinatie nodig heeft, hangt van een aantal dingen af: onder andere de reisbestemming, de reisduur, uw gezondheid en of u eerder vaccinaties heeft gehad. Het verschilt per vaccin hoe lang de beschermingsduur is; sommige vaccinaties moeten na een aantal jaar herhaald worden, sommige vaccins geven levenslange bescherming. 

 

Hoe lang van tevoren moet ik langskomen?

Ook dit verschilt per vaccin. Vaak heeft het lichaam een aantal dagen of weken nodig voor het voldoende antistoffen heeft aangemaakt om goed beschermd te zijn. Sommige vaccins bestaan ook uit meerdere prikken; voor hepatitis A bijvoorbeeld hebben volwassenen twee prikken nodig. Maar ook vlak vóór vertrek is het nog zinvol om langs te komen, want de meeste vaccinaties kunnen vlak van te voren gegeven worden. 

 

Meer informatie? Neem contact op met de Vaccinatieclinic voor een uitgebreid en gepersonaliseerd advies van een van de artsen. 

Terug naar overzicht
Op Vakantie Vanaf Eindhoven