Een geschikte partner voor élke vakantie!
Beleef het volksfeest van Fallas in Valencia

Beleef het Fallas volksfeest in Valencia

Als u in het voorjaar in Spanje verblijft, mag een bezoek aan de Fallas feesten in Valencia niet ontbreken. Het is dan ook niet voor niets dat het festival is uitgeroepen tot immaterieel erfgoed. Het Fallas volksfeest in Valencia staat van oudsher voor de komst van de lente. Voor de inwoners betekende dit dat er een einde kwam aan het werken in donkere omstandigheden. Om de komst van het voorjaar te vieren werden de lantaarns waarmee de donkere straten verlicht werden, traditioneel verbrand. Met de overgebleven asresten werd het nieuwe en lichte seizoen warm verwelkomt. Nu is Las Fallas uitgegroeid tot een Internationaal feest dat zijn weerga niet kent.

 

Deze staat vooral in het teken van prachtige grote poppen van hout en piepschuim. De Valencianen zijn uitgedost in prachtige kleding waardoor het feest een magisch tintje krijgt. Het Fallas volksfeest is ook niet compleet zonder een flinke portie vuurwerk. Het massaal toegestroomde publiek wordt dan ook dagelijks getrakteerd op een prachtige vuurwerkshow. De feesten gaan ieder jaar op de laatste zondag van februari van start. De Fallas feesten Valencia kennen hun hoogtepunt tussen 15 en 19 maart. Op de laatste avond van de Las Fallas vindt de La Crema plaats. Dit vertegenwoordigd het eindritueel waarbij de gebruikte beelden worden verbrand. Natuurlijk is er tijdens de Fallas feesten in Valencia nog veel meer te beleven.

 

Spectaculaire vuurwerkshow Nit de Foc Fallas feesten

Tijdens de Fallas feesten in Valencia worden er dagelijks vuurwerkshows gegeven. Een bekende daarvan is de Mascleta. Deze gaat elke dag om 14.00 van start op Plaza del Ayuntamiento. Het knalvuurwerk wordt systematisch de lucht in geschoten waarbij een duidelijk ritme ontdekt kan worden. De Mascleta vindt tijdens de Fallas feesten in Valencia dagelijks plaats van 1 tot en met 19 maart. Een spektakel dat absoluut niet te missen is. Ook in de avond kan er tijdens het volksfeest genoten worden van vuurwerk. Van 15 tot en met 18 maart is de Paseo de la Alameda dan ook de place to be. Precies om middernacht wordt de hemel hier verlicht door vuurwerk in de meest uiteenlopende kleuren. Nog indrukwekkender is de Nit del Foc wat “nacht van het vuur” betekent. Deze grote show vindt plaats in de nacht van 18 op 19 maart en behoort zeker tot de top 10 bezienswaardigheden van Valencia.

 

Daarmee kunnen we stellen dat de Fallas feesten in deze Spaanse stad compleet in het teken staan van vermaak en vertier. Maar, de feesten zijn ook bekend om hun kunst en satire. De Las Fallas is dan ook vooral een feest voor én door het volk. Ook worden tradities tijdens de feesten in ere gehouden. Het eren van beschermheiligen vervult daarbij een grote rol. Tijdens de Ofrenda de Flores bijvoorbeeld op 17 en 18 maart. Tijdens deze optocht trekken de deelnemende wijken via de straten van de stad naar de Plaza de la Virgen. Hier worden er massaal bloemen geschonken aan la Virgen de los Desamparados. Deze staat ook wel bekend als de beschermheilige van Valencia. De aangeboden bloemen worden vermaakt tot een indrukwekkend bloemenkleed van wel 15 meter hoog. De Fallas feesten in Valencia staan bol van de activiteiten voor jong en oud. Voor een volledig programma zou je ook de website van VisitValencia kunnen raadplegen.

 

Live muziek, Spaanse gastronomie en gezelligheid

De Fallas feesten in Valencia staan vooral in het teken van veel spektakel. Niet alleen op het gebied van prachtige monumenten en beelden, maar zeker ook door de vele live optredens en muziek. Ook de traditionele Spaanse keuken is ruim vertegenwoordigd tijdens de feesten. Proef ambachtelijke paella of geniet van de diverse andere lekkernijen die aangeboden worden. Vooral in de avonduren staat Valencia in het teken van diverse live optredens. Deze worden gehouden op de zogenaamde Verbenas, wat buitenpodia betekent. De optredens kennen nauwelijks een eindtijd, want ze lijken tot in de kleine uurtjes door te gaan. Een prima gelegenheid dus voor een heerlijk swingende avond.


Het publiek in de avond is zeer gevarieerd. Jong en oud vermaken zich met de gezellige klanken en de magische sferen in de stad. De Falleras maken het prachtige straatbeeld compleet. Met Falleras worden de dames bedoeld die bij de verenigingen van de Las Fallas horen. Ze dragen indrukwekkende en feestelijke kleding en zien er op hun mooist uit. Dat geldt overigens niet alleen voor de dames, maar ook de Valenciaanse mannen dossen zich voor deze gelegenheid lekker uit. Dat betekent genieten van mooie muziek, een gezellige sfeer en indrukwekkende kostuums. Op 19 maart loopt het volksfeest ten einde. Dit wordt gevierd met de La Crema. Tijdens deze avond worden alle gebruikte monumenten en beelden verbrand. De stad veranderd in een gezellige en gecontroleerde vuurzee die het einde van de Las Fallas feesten inluidt. Daarmee zijn de Fallas feesten in Valencia een absolute aanrader. Naast de Las Fallas zijn er natuurlijk nog veel meer andere feesten in Spanje die de moeite waard zijn.

Terug naar overzicht
Op Vakantie Vanaf Eindhoven